Les informasjonen under nøye før du kommer så det ikke blir noen overraskelser! Mange spørsmål man måtte ha før man ankommer kan du også finne svar på i Spørsmål og Svar-seksjonen eller under Viktig.

Jeg har også delt en mappe som inneholder mer informasjon, som f.eks. bruksanvisninger til teknisk utstyr - om man måtte komme over noen problemer mens man er på hytta, men det er for spesielt interesserte ;)

Ankomst / hvordan kommer man til hytta

Vi har en parkeringsplass i Skallandslia i Eggedal, ca tre kvarters gange fra hytta. Den er tilgjengelig hele året og det måkes hyppig der vinterstid. Ønsker man å få kjørt inn seg selv eller bagasje med snøskuter kjører man til parkeringsplassen på Tempelseter. Går man inn derfra tar det ca 1t 20min. Se kartsiden for sporlogg inn til hytta.

For å komme inn i hytta må man ha nøkkel, og nøkkelboksen har en pinkode du får av meg på sms. Den finnes også i innsjekkingsdetaljene i AirBnb-appen, om du skulle bruke den. Har du ikke fått den 24t før ankomst må du veldig gjerne minne meg på det ;)

Kartapper

Det er hendig med en kartapp som har gode kart fra Statens Kartverk som kan forhåndsnedlastes til mobilen før du drar på tur. Veldig nyttig om man skal finne fram i mørket og ikke har dekning. Anbefaler Norgeskart Friluftsliv (Android og iPhone). Sjekk kartsiden for koordinater. Husk å lade telefonen godt på forhånd!

Google Maps på smarttelefoner kan også forhåndsnedlaste områder. Gjør du det før ankomst så kan du følge i mine spor hele veien inn uten å tenke på dekning. Når det er sagt, så finner de fleste fram uten mobil, men det blir fort mørkt på høsten!

Tekstlig beskrivelse til parkeringsplassen i Skallandslia (Bjørnerud)

Det tar 2t15m fra Oslo (uten stopp) til parkeringsplassen i tregrensen.

Kjør gjennom Eggedal sentrum, fortsett 4-5 min og ta av der det står Skalland, opp til Skallandslia. Hold til venstre i første veiskille og fortsett ca 7 min. Da ser man skiltet til høyre inn til Bjørnerud. Bjørnerudveien krever bompenger (45 kr kontant eller Vipps til 95488502 med registreringsnummer i detaljer). Gjør det gjerne på forhånd - det sjekkes veldig hyppig!

150m før veien slutter i et hyttetur finner du en stor parkeringsplass som er åpen for alle. Posisjon ser du på kartsiden lenket over.

Stien starter 100m videre innover, rett før veien avslutter i et hyttetun, og turen inn tar 45 min i godt tempo på stiene, omtrent samme vinterstid, men rundt en time med barn eller mye oppakning. Man jogger de 2,8 km ned til bilen på under tyve min uten oppakning.

En hvilken som helst bil holder for å komme seg opp til parkeringsplassen vi har på fjellet: du trenger ingen heftig SUV, men vinterstid er det greit å ha hurtigkjetting i bakhånd. Fra parkeringsplassen tar det et kvarter å kjøre ned til bygda der det er en stor SPAR-butikk.

Kort om bruken av hytta

Så langt inn på fjellet har man ikke alt av byens komfort, så man må være litt selvhjulpen, men det er ingenting som er vanskelig. Jeg har laget et instruksjonshefte hytta som har detaljer om alt. Du kan lese det her, men jeg har også skrevet det ut og lagt det på hytta ;)

Strømmen slås på på hovedbryter på strømpanelet når du har kommet inn forbi inngangspartiet. Trenger du 220V til støvsuging eller TV er det en omformer du kan skru på på hemsen til høyre for stigen der batterier og regulatorer finnes. 220V-uttaket er i stua under tv-en. Alle andre uttak er 12V DC.

Parafinkaminen (Wallas) kan stå på under hele oppholdet (i hvert fall høst/vinter) - bare trykk på knappen så fort du har kommet fram og skru av når du stenger hytta. Det sørger for at det ikke er kaldt om morgenene.

Gassovnene gir rask varme når man kommer til kald hytte vinterstid. Dra dem ut i stua og sett dem på med en gang. Etterhvert vil varmen fra de trefyrte ovnene bidra og gi god lunk. Fint også å bruke gassovnene på soverommene for å gi litt lunk i madrassene om det er vinterstid. Når varmen først er kommet i veggene holder hytta veldig godt på den.

Opptil 4 mobiler kan lades fra laderen i stua ved CD-spilleren. Mikro-usb, USB-C og lightningkabel er på plass.

For å få vann må man skru på pumpen. Bryteren er over vasken, og man bør la vannet renne et halvt minutt første gangen siden det har stått lenge og kan komme litt grums. Pumpen bør skrus av etter hver gang, ellers kan den fort stå og dure.

Aggregatet står i en kasse utenfor østveggen. Siden vi har så kraftig solcelleanlegg skal det ikke være nødvendig å bruke dette annet enn i de mørkeste vintermånedene.

Senger og sengetøy

Det er ni sengeplasser på hytta. Ett “master bedroom” med en dobbeltseng, et gjesterom med tre senger, en hems ved pipa med to madrasser og en adskilt hems med ytterligere to madrasser (ca 1m brede).

Det er dessverre vanskelig for oss å tilby ferdig oppredde senger av logistikkgrunner, så må man ta med seg sengetøy/lakenpose og håndklæder. Anbefaler en liten håndklut for kroppsvask og et lite hånklæde til tørking. Det finnes backupløsninger der oppe om man skulle ha glemt noe. Bare ring oss så ordner vi det :)

Turtips

Vi har samlet turer som går fra barnevennlige kortturer til seige heldagsturer i et eget turdokument. Et eksemplar skal ligge på hytta.

Du finner flere andre kilder til inspirasjon på nett, f.eks. denne turen på PeakBook som går innom Gråfjell, Ranten og Høgevarde.

Fisking

Fiskekort kan man få kjøpt via appen AnglerID. Man kan også kjøpe et fysisk kort i turistbua i Eggedal sentrum eller Solbua i Prestfoss.

Har dessverre dårlig med tips til sluk og fluefiske, for vi har pleid å bruke garn. Vi deler båt med nabohytta og den er derfor ikke til utlån …

Man får kjøpt levende mark i butikken Solbua i Prestfoss eller en butikk i Eggedal sentrum.

Generelt om fisket i Holmevann:

Det er masse sik og en del ørret. Siken pleier å holde seg i midten av annet og ørreten holder seg langs land. Det vaker ofte i overflaten i nærheten av hytta, så det kan godt være muligheter der. Et annet godt sted er å sjekke kartet over Holmevann som henger på hytta: der det er elveutløp (eller pleide å være elveutløp) står ofte ørreten! Den liker å gyte i gamle bekkefar, så ta på deg støvler og gå langs øst og nordbredden av vannet.