Denne helgen har jeg fått en elektriker til å gå over alt det elektriske jeg har gjort selv i sommer. Det holdt ikke bare for ham å sjekke at det var OK: han endte med å åpne veggen og legge alle de eksponerte kablene inn i veggen. Plutselig var alle hullene i ytterveggen og de 30 metrene med kabel ut og under hytta ikke lenger nødvendige … whoops, sveitserost for nothing 🙈

I det minste er anlegget nå komplett, og jeg kan endelig gå over hytteguiden og oppdatere den, for nå går det ikke lenger en skjøteledning fra hemsen, men inne i veggen! For å bruke tv-en eller støvsugeren trenger man nå kun å skru på omformeren :)

Wallas-en (parafinkaminen) viste seg å ha en defekt jeg ikke kunne fikse selv, så den må tas ned til jul for reparasjon. Oh, well. Ingen som skal på besøk før den tid.

Det elektriske anlegget oppsummert

Uten å vise matematikken så har jeg i praksis energi for 5-6 dager uten sol med 1000 Wh forbruk (relativt høyt) før jeg trenger å starte aggregatet ved 50%. Om solen skinner for fullt lader jeg ca 1000W/67A (860W+140W) på maksimum. Det er mer enn aggregatet (50A)! I tåke lades det opptil 100W (hvorav minst halvparten er fra det gamle anlegget!)

  • 4x Concorde Sun Xtender PVX-2580L (258Ah@C20, 305Ah@C100)
  • 1x Varta 136Ah
  • alle batterier parallelkoblet (12V)
  • 3x330W solcellepanel seriekoblet på taket (120V) og 1x140W panel montert vertikalt mot syd (ca 18V)
  • “kinaomformer” á 1000W kontinuerlig (2000W peak)
  • Victron 250V/60A (for nye paneler) og Victron 75/15 (for gammelt). Begge MPPT.
  • Canadus HD-1224 desulfaterer for maksimal levetid på batterier

Litt lengre og kjedeligere

Jeg hadde opprinnelig bare ett Sun Xtender batteri. Denne modellen er en type “deep discharge”-batteri som er spesielt robust; det skal tåle kulde og veldig dype utladninger uten å ta skade av det. Det veier også nesten 80kg!

Det er antagelig fra 2013 eller eldre, men i fin form: jeg fikk målt det til 98% av ny kapasitet hos Sunwind i 2018. Jeg kjøpte så et ekstra Varta batteri en gang noen leieboere gikk tom for strøm og slet med å lade batteriet. Det skulle egentlig bare være backup, men er nå en del av riggen. Jeg kjøpte så et brukt Sun Xtender til, men det viste seg å være et bomkjøp. Det var meget slitt; jeg målte det til 60% kapasitet og med meget dårlig effekt (tålte ikke 300W i 30 min). I tillegg har jeg kjøpt 2 Sun Xtender til - også brukt, men disse målte jeg til > 90 prosent kapasitet.

Så med de gamle batteriene regner jeg med ca 1000Ah teoretisk kapasitet, men siden batteriene helst ikke skal tappes under 50% (aller helst holde det over 70%) blir det i praksis 500Ah@12V eller 6000Wh.

Hvorfor brukte batterier

Økonomi og tidsperspektiv. Jeg trengte å øke batterikapasiteten på hytta og så at det ville bli veldig dyrt å kjøpe en ny batteripakke. Litiumbatterier var per 2019 enda ikke konkurransedyktig på pris (men nesten!), selv om man i praksis bare trenger halvparten så mye kapasitet med litium siden de kan lades helt ut. Jeg så derimot at litiumbatterier vil være “det riktige”/mest økonomiske valget om bare et par år. Da ville det kanskje gi mening å oppgradere til 48V i samme slengen. Samtidig hadde jeg to AGM batterier som var nesten nye - det ville være dumt å bare kaste dem, så derfor så jeg på muligheter for å bruke det jeg hadde og skaffe kapasiteten jeg trengte på et rimelig vis. Ett nytt PVX-2580 koster ca 12000 kr (10K på tilbud). Jeg fikk kjøpt 3 stk til 9000kr med en snittkapasitet på 80%. Med andre ord nesten 70% rabatt på Ah/kr. Totalt kom oppgraderingen av anlegget med solceller, kabler, regulatorer, rigg og flere batterier på ca 25000 kr. Det er veldig mye billigere enn jeg kunne se på nett.

Det er vanligvis ikke anbefalt å blande batterier av forskjellig type, modell, årstall, etc. Riktignok er det veldig viktig at batteriene er like når man seriekobler dem, men det er ikke viktig når man parallelkobler. Selv et slitent batteri kan bidra positivt koblet i parallel, så lenge spenningskurven og toppspenningen er relativt lik. Er den ikke det kan ulik motstand i batteriene gjøre at belastningen blir ujevn. Da får man kortere levetid på batteriene. For min del så jeg at dette ikke ville være noe stort problem: jeg har nesten like batterier, strømtrekket er lite (2-5A), og siden jeg har så mye effekt på ladesiden så vil batteriene nesten alltid være > 95% ladet. Da blir slitasjen minimal. Siden jeg har et tidsperspektiv på 5 år, så tenker jeg at dette vil gå helt fint.

Addendum: prisnotater

Prisen per kWh har visstnok falt med 82% fra 2012 til 2020 eller 90% fra 2008 til 2022 og skal per 2023 være på ca 150USD/kWh. I 2030 er prisen antatt å ligge på rundt halvparten av dette igjen: 75USD/kWh. graf. Kan anta at prisen i 2019 antagelig var tilsvarende 200 USD/kWh, så med dagens priser er det en no-brainer å oppgradere til LiPo eller andre varianter.

Referanser